Ontslagen! Wat nu?

  • Flex
  • Comments Off

Een ontslag kan rauw op je dak komen vallen. Het eerste waar je misschien aan denkt is zo snel mogelijk nieuw werk vinden. Geen werk betekent geen inkomen en je wilt het liefst zo snel mogelijk weer aan de arbeid. Echter zijn er ook andere manieren waarop je jouw werkloze situatie mee kunt overbruggen. In dit artikel schrijven wij over een andere mogelijkheid waar je recht op hebt wanneer je ontslagen bent, namelijk: ontslagvergoeding.

Ontslagvergoeding

Werkte jij in vaste dienst en ben je voortijdig ontslagen? Dan is jouw werkgever jou een vergoeding verschuldigd. Het contract is niet op correcte wijze beëindigd en hier zijn financiële regelingen voor. Deze financiële bijdrage wordt in de volksmond ook wel eens ‘de gouden handdruk’ genoemd. Hoe weet je precies waar je recht op hebt? Je kunt jouw ontslagvergoeding eenvoudig berekenen.

Jaren in dienst en inkomen

Allereerst kun je de hoogte van jouw ontslagvergoeding berekenen door jouw dienstjaren en bruto inkomen. Wanneer jouw bruto inkomen jaarlijks onder de €30.237 komt, heb je recht op minimaal drie maanden loon als ontslagvergoeding. Wanneer jouw bruto jaarlijks loon hoger is, wordt de formule van Claeys toegepast voor de berekening van de ontslagvergoeding of er wordt onderling een financiële overeenkomst opgesteld.

De formule van Claeys

Wanneer je jaarlijks tussen de €30,237 en €60.654  bruto verdient, dan wordt er vaak als standaardprocedure de formule van Claeys toegepast om de hoogte van de ontslagvergoeding te berekenen. De formule van Claeys berekent niet alleen de hoogte van het salaris, maar ook het termijn dat je voor de werkgever gewerkt hebt en wat het opzegtermijn was in het contract. Deze formule wordt toegepast en vervolgens rolt hier een geschikt bedrag uit voor jouw situatie.

In overeenstemming met de werkgever

Bij hoge salarissen of bijzondere situaties kan ook in overleg met de werkgever een geschikt bedrag worden opgesteld. Helaas is dit in veel gevallen geen optie omdat het contact door het ontslag in zwaar water verkeerd. Toch is het altijd aan te raden om een gesprek aan te vragen om het samen op te lossen. Dit kan voor beide partijen een hoop administratieve rompslomp schelen.

Weet waar je recht op hebt als je ontslagen wordt. Heb jij een vast contract en wordt jij voor de opgegeven opzegtermijn ontslagen? Dan heb jij recht op een ontslagvergoeding. Je gaat niet met legen handen naar huis en hebt financiële mogelijkheden om tussen werkgevers door alles te overbruggen. Jouw vergoeding berekenen kan heel eenvoudig online met de formule van Claeys. Zoek uit waar jij recht op hebt voordat je gaat zoeken naar nieuw werk.            

 

Previous «
Next »