Het belang van vakantie voor een ondernemer

  • Rogier
  • Comments Off

Het belang van vakantie voor een ondernemer is gigantisch

Eén op de acht ondernemers gaat nooit op vakantie. En van de rest vindt een grote meerderheid het moeilijk om zich niet van een afstandje toch met de zaak te blijven bemoeien. Dit is solliciteren naar een burn out. Het belang van vakantie voor een ondernemer kan niet vaak genoeg worden onderstreept.
Ben jij er ook zo een die altijd maar door jakkert, met het idee dat je onmisbaar bent en een burn out iets voor anderen is? Dan vorm jij dus een groot bedrijfsrisico.
Juist die bezige baasjes zijn vaak sceptisch over de noodzaak van vakantie voor een ondernemer. Ondernemers die niet of te weinig op vakantie gaan houden zichzelf voor de gek. Heb je er wel eens over nagedacht dat als jij echt onmisbaar zou zijn je dan juist niet het risico moet willen lopen om overspannen te raken?

Natuurlijk is niemand onmisbaar

Voor ondernemers is loslaten een belangrijke eigenschap. Focus je op de hoofdzaken en laat de bijzaken aan anderen over. Loslaten is niet makkelijk, maar leren delegeren is iets waar je een leven lang plezier van hebt. Het is een andere manier van denken, die je veel kan brengen. Maar hoe doe je dat dan?

Tips & tricks

Om de batterij goed te kunnen opladen moet je het werk thuislaten. Neem je werk niet mee, al valt dat niet mee met tablet en mobiele telefoon. Geef aan dat je met vakantie bent en alleen voor niets minder dan een aardbeving mag worden gestoord, maar verder niet dus. Een out-of-office mailtje doet overigens wonderen. Informeer je collega’s over de lopende projecten, zodat zij klanten te woord kunnen staan. Twijfels of je collega’s dat wel kunnen? Laat ze een keer zonder de baas de binnenkomende vragen en problemen oplossen. Misschien ontdek je dan knelpunten, maar misschien wordt je aangenaam verrast. Dan kun je met een gerust hart op vakantie.

Broodnodige vakantie

De noodzaak van vakantie voor een ondernemer is evident. De batterij opladen, een frisse blik op de gang van zaken, bijslapen, lekker niets doen, boeken lezen, inspiratie opdoen; je komt weer terug als een ander mens. Er is echt geen reden om over het nut van vakantie voor een ondernemer. te twijfelen. Je hebt er immers hard voor gewerkt. Geniet er van!

Previous «
Next »