Politiemensen werken massaal over door corona

  • Flex
  • Comments Off
politiemensen werken over

Niet alleen in het ziekenhuis worden vanwege het coronavirus veel overuren gemaakt. Ook bij de politie lopen de werknemers op hun tandvlees, want de overuren stapelen zich gigantisch op! Hoeveel dat er precies zijn, dat lees je hier. 

Niet alleen in ziekenhuizen druk

In het nieuws wordt vaak over hoge werkdruk in de zorg gesproken. Dat is uiteraard geheel terecht als we kijken naar het hoge aantal patiënten op bijvoorbeeld de Intensive Care. Maar waar minder over bericht wordt, is de druk die op de schouders van de politie ligt. Nu het kabinet een streep door de avondklok heeft gezet, lijkt die druk af te nemen. Daar zit een kern van waarheid in, maar klopt niet helemaal. 

95.000 overtreders

Laten we bij de avondklok beginnen. Van 23 januari tot de vroege ochtend van 27 april was er na hele lange tijd in Nederland weer een avondklok. In eerste instantie mochten mensen zonder geldige reden na 21:00 uur de straat niet meer op. Hoewel die grens later naar 22:00 uur werd verschoven, had de politie zijn handen vol aan het controleren van de burgers die zich toch op straat begaven. Dat is ook terug te zien in het aantal boetes dat is uitgeschreven. In totaal kregen 95.000 overtreders een prent van €95. 

Demonstranten bezorgen politie veel werk

Het is echter niet alleen de avondklok die de politie ‘op de been’ hield. Ook alle demonstraties en illegale samenkomsten bezorgen de politiemensen enorm veel werk. Vooral de inzet rondom demonstraties tegen de maatregelen leidde tot veel extra gewerkte uren. Met name medewerkers uit de basisteams die actief zijn bij de Mobiele Eenheid (ME) en Aanhoudingseenheid (AE) draaiden veel extra uren. Ze werkten langere diensten en ook meerdere weekenden achter elkaar was eerder een regel dan een uitzondering. In heel Nederland registreerde de politie van januari tot en met april ruim 1.500 demonstraties. Dat is een verdubbeling vergeleken met de protesten in hetzelfde tijdsbestek in 2020, en 20 procent meer dan de ruim 1.300 demonstraties in de eerste vier maanden van 2019. Nu de werkzaamheden rond de avondklok zijn verdwenen, blijft de politie hier dus nog erg druk mee. 

Overuren door het dak

De grote gaten in de roosters moesten door basisteams worden opgevuld. Dat is dan ook goed terug te zien in de cijfers. Dat laat de Nederlandse politie zelf weten. In de eerste drie maanden van 2021 werkten politiemensen in totaal 210.000 uren over. Dat is een bijna bizarre stijging in vergelijking met een jaar eerder van 65 procent. “De samenleving mag van de politie verwachten dat wij de openbare orde en veiligheid handhaven. Dat doen we dus ook, ondanks dat dit een behoorlijke druk legt op onze mensen”, verklaart Willem Woelders, Nationaal Commandant Corona. “Er is alleen wel een enorm beroep gedaan op politiemedewerkers die daardoor te weinig zijn toegekomen aan rust, vrije tijd en aandacht voor thuis”, vervolgt hij. 

Politie helpen?

Het is dan ook niet gek dat de politie extra handen kan gebruiken. Gaan jouw handen nu jeuken, ben je door het hoge aantal overuren niet afgeschrokken en wil je graag jouw steentje aan een betere maatschappij bijdragen door bij de politie te werken? Ga dan zeker op zoek naar een baan bij de politie. Je slaagkans dan verhogen? Overweeg een assessment politie en Eelloo test te oefenen. Wie weet ga jij daarna wel binnenkort de strijd aan met velden vol demonstranten. 

Previous «
Next »