Schoonmaken verstopte cartridges

  • Flex
  • Comments Off

Jouw cartridge wilt maar geen inkt afgeven terwijl hij echt niet leeg is? Dan is er sowieso iets mis met de printer of de cartridge. Probeerde je via de software de printkoppen al te reinigen maar is er nog steeds geen verbetering in zicht? Dan zit het probleem mogelijks dieper. Zo kan er bijvoorbeeld een luchtbelletje in de cartridge zitten of zijn de printkoppen verstopt door langdurig niet meer te printen. Wij leggen alvast uit hoe je de verstopte cartridges kan schoonmaken en wat je daarvoor nodig hebt.

Opgelet: het exacte proces is meestal afhankelijk van de soort inktcartridges. De meeste fabrikanten en verkopers geven gerichte informatie over het resetten, reinigen en gebruiken van de door hen verkochte producten. In de FAQ van Goedkoopprinten kan je bijvoorbeeld handige informatie terugvinden over de door hen verkochte producten. Neem dergelijke informatie altijd grondig door vooraleer je zelf aan het klussen gaat.

Stap 1: Reinigen van de printkop

Over het algemeen is de eerste stap in het schoonmaken van de verstopte cartridges het reinigen van de printkop. Hiervoor heb je een warm en vochtig wattenstaafje nodig. Het is belangrijk om de printkop en de contacten niet met elkaar te verwisselen. Raadpleeg eventueel de handleiding om een en ander uit te klaren.

Stap 2: Dep de printkop droog

Na het reinigen van de printkop is deze natuurlijk vochtig. Hem zomaar terugplaatsen kan dan ook catastrofale gevolgen hebben. Het is belangrijk om de printkop voorzichtig te drogen. Het volstaat om te deppen met een stukje droog papier. Wees wel voorzichtig dat geen pluisjes of stukjes papier achterwege blijven. Als alles goed gaat zou je na enkele keren deppen moeten merken dat er opnieuw inkt uit de printkop komt. Gelukkig, blijkbaar was het probleem inderdaad een verstopte cartridge.

Stap 3: Reinigen van de contacten

De contacten waar we het reeds eerder over hadden kan je ook met een stuk schoon en droog papier reinigen. Zorg ervoor dat ze niet in contact komen met water. Wees ook voorzichtig en probeer alle inktresten te verwijderen zonder dat er pluisjes of papier achterwege blijven.

Plaats de cartridges opnieuw in de printer en laat deze zijn werk doen. Meestal zal de printer starten met het afdrukken van een testpagina. Doorloop alle stappen. Nog steeds geen goed resultaat? Dan ligt het probleem elders. Misschien toch maar eens beroepen doen op de fabrieksgarantie?

Previous «
Next »