Omdat de eisen van ondernemen veranderen als reactie op actuele gebeurtenissen en veranderende markten, omarmen veel werkgevers en werknemers alternatieve werkmethoden. Zo bieden veel organisaties nu flexibele werkregelingen aan en werkt men steeds vaker via interim opdrachten. In dit artikel kijken we naar die flexibele werkregelingen, zetten we de voordelen op een rij en beschrijven we de vele mogelijke flexibele werkregelingen die je kunt overwegen.
Wat is een flex werkregeling?
Een flex werkregeling, of flexibele werkregeling, is een planning van verantwoordelijkheden die afwijkt van de standaard, traditionele regelingen die voorheen de loopbaan van veel professionals bepaalden. Terwijl een typische werkweek gewoonlijk ongeveer 40 uur in vijf dagen in een kantooromgeving inhoudt, zien veel organisaties nu voordelen in het aanbieden van alternatieven hierop, natuurlijk gevoed door de Corona crisis toen veel mensen thuis moesten werken. Flexibele werkregelingen omvatten een breed scala aan overeenkomsten tussen bedrijven en hun werknemers, maar ze benadrukken allemaal wederzijds voordeel voor beide partijen. Werknemers kunnen een grotere verscheidenheid aan mogelijkheden nastreven die bij hun levensstijl passen, en werkgevers werken efficiënter.
Waarom zijn flexibele werkregelingen waardevol?
Flexibele werkregelingen kunnen bedrijven en organisaties uitstekende voordelen bieden. Enkele waardevolle voordelen van flexibele werkregelingen zijn:
Betere klantenservice
Wanneer bedrijven flexibele werkuren invoeren, voldoen ze vaak beter aan de behoeften van klanten. Als een bedrijf bijvoorbeeld werknemers heeft die op verschillende tijdstippen van de dag werken, hebben klanten altijd iemand beschikbaar om hen te helpen. Door werknemers over verschillende locaties te spreiden, kunnen bedrijven klanten betrekken waar ze actief zijn in plaats van dit op afstand te moeten doen. Dankzij flexibele werkregelingen kunnen bedrijven ook op korte termijn hulp inhuren door interim opdrachten uit te zetten. Als dus een enkele klant gespecialiseerde vereisten heeft, kan een bedrijf snel de expertise vinden die het nodig heeft voor die ene transactie.
Lagere operationele kosten
Als alle werknemers een traditioneel werkschema volgen, kunnen organisaties al hun teams tegelijkertijd op één plek laten werken. Ze kunnen een kantoor huren of bezitten dat groot genoeg is, apparatuur en benodigdheden leveren en betalen voor kosten, zoals nutsvoorzieningen, die werknemers moeten maken. Flexibele werkregelingen kunnen veel van deze kosten gedeeltelijk of bijna volledig elimineren, waardoor de operationele kosten van een organisatie drastisch worden verlaagd. Met flexibele werkuren kunnen bedrijven ploegendiensten spreiden en werknemers op afstand laten werken, zodat ze kleinere kantoren nodig hebben.
Grotere tevredenheid onder de medewerkers
Wanneer werknemers hun werkuren kunnen aanpassen aan hun persoonlijke schema’s, ervaren ze minder stress en meer tevredenheid. Hoewel vaste werktijden voordelen hebben voor bedrijven, zijn ze vaak in strijd met de individuele behoeften en wensen van werknemers. Sommige professionals kunnen bijvoorbeeld merken dat ze zich ’s middags en’ s avonds het beste concentreren, of willen misschien educatieve mogelijkheden nastreven die plaatsvinden tijdens normale kantooruren. Flexibele werkuren stellen mensen in staat hun productiviteit te maximaliseren en hun vaardigheden te ontwikkelen.
Meer keuze
Door de beperkingen van traditionele werkregelingen hebben bedrijven vaak beperkte keuzes bij het aannemen van personeel. Flexibele werkregelingen breiden deze keuze uit, waardoor organisaties de perfecte medewerker kunnen vinden, in plaats van genoegen te nemen met iemand die een typisch schema accepteert of in de buurt woont. Bedrijven kunnen telewerken en aanpasbare planning gebruiken om professionals van over de hele wereld te verwelkomen en te profiteren van hun unieke kwalificaties.
Verminderde impact op het milieu
Veel bedrijven maken van milieubewustzijn een kernwaarde. Veel personeel dat naar het werk reist, heeft echter onvermijdelijke effecten op het energieverbruik en de uitstoot die contraproductief zijn voor dit doel. Flexibele werkregelingen, vooral die met betrekking tot werken op afstand, kunnen de duurzaamheid van een bedrijf aanzienlijk verbeteren en de impact op het milieu verminderen!