Wat doet de brandwacht?

 • Flex
 • Comments Off
brandwacht

Een brandwacht wordt ingezet in diverse bedrijfssituaties om de veiligheid van werknemers en derden te waarborgen. Hij zorgt ervoor dat de geldende veiligheidseisen worden nageleefd en let op de reguliere veiligheid op het bedrijfsterrein. In ons land zijn bepaalde bedrijven zelfs wettelijk verplicht een brandwacht in te huren als het risico op brand verhoogd is. Dat zijn omstandigheden waarbij bijvoorbeeld de brandmelder of de blusinstallatie uitgevallen is of als de kans bestaat dat deze uitvalt. 

Wanneer inzetten van een brandwacht

Naast een verhoogd risico op brand is het inzetten van een brandwacht ook verplicht als er door een bedrijf met hitte of vuur gewerkt wordt tijdens brand- of lasprocessen. Ook in de bouw wordt veelvuldig met een brandwacht gewerkt. Dat gebeurt tijdens grootste verbouwingen waarbij de brandveiligheid van containers gecontroleerd wordt. Tevens worden brandwachten ingehuurd tijdens speciale evenementen als festivals of grote voorstellingen en als beveiliging van vastgoed en leegstaande gebouwen. Als er op een bepaald moment sprake is van een calamiteit of van het ontstaan van een gevaarlijke situatie, dan is op dat moment de brandwacht verantwoordelijk voor het evacueren van mensen en het alarmeren van de hulpdiensten. Je komt de brandwacht tegen op verschillende locaties zoals de haven, petrochemische bedrijven en andere industriegebieden.

Taken van een brand- en veiligheidswacht

Een Rijksgediplomeerde brandwacht is professioneel opgeleid en voldoet aan de eisen om industriële projecten en bedrijfsprocessen steeds op veilige wijze te laten verlopen. Ook risicowerkzaamheden behoren tot hun domein. Hun prioriteit is dat werknemers altijd onder optimale gezondheidsomstandigheden kunnen werken. Ze weten precies wat hiervoor nodig is en passen hun professionele kennis toe.

Je kunt een brandwacht inhuren om de veiligheid van jouw bedrijfsactiviteiten te garanderen. Het takenpakket van een brand- en veiligheidswacht bestaat onder meer uit:

 • Het controleren van de (aanwezigheid van) persoonlijke beschermingsmiddelen
 • De naleving van procedures en voorschriften door werknemers
 • Brandpreventie
 • Brandveiligheid en arbeidsveiligheid
 • Toezicht bij brandgevaarlijk werk
 • Toezicht van besloten ruimtes
 • Controle van de vergunningen
 • Start-werkbespreking
 • Diverse andere veiligheids-gerelateerde taken
 • Alarmeren bij gevaar en eerstelijnsinterventie om werknemers in veiligheid te brengen.

Brandwachten staan niet alleen in voor het verhuur maar ook voor het onderhoud van ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’, technologische veiligheidsoplossingen en veiligheidspersoneel. Door het juiste materiaal en een goede opvolging garanderen brandwachten de veiligheid binnen de bedrijfsmatige activiteiten. Zo blijven de continuïteit van de bedrijfsprocessen en tevens de gezondheid van de medewerkers gewaarborgd. 

Snel een brandwacht ter plaatse

Oefent een bedrijf activiteiten uit waarbij er een (verhoogd) risico is op brand? Dan kun je het best een beroep doen op een gekwalificeerd persoon die gespecialiseerd is in brandpreventie en brandveiligheid. Via brandwachthuren.nl huur je snel een vakkundige brandwacht in. Je hebt zelfs de mogelijkheid dat er al binnen 2 uur één of meerdere brandwachten op de gewenste locatie aanwezig zijn. Van iedere Rijksgediplomeerde brandwacht mag je verwachten dat hij beschikt over de juiste certificaten en diploma’s om het werk professioneel te kunnen uitvoeren. Hierdoor weet je zeker dat er gewerkt wordt volgens de algemeen geldende richtlijnen zodat de veiligheid van werknemers en derden voorop staat.

Previous «
Next »