4 tips voor het verbeteren van een project

  • Flex
  • Comments Off
verbeteren van een project

Zodra jij bezig bent met een project, komen er veel zaken bij kijken. Ben jij de projectleider en komt het project nog niet helemaal van de grond of loop je structureel tegen problemen aan? Volg dan deze tips op om jouw project te verbeteren.

Tip 1: Houd contact

Goede communicatie kan voor een project de key naar succes zijn. Doorgaans zijn er elke week bij een project wel vergaderingen ingepland om lopende zaken te bespreken en kan men ad-hoc elkaar om hulp vragen, maar in de praktijk is dit lang niet altijd genoeg. Zeker niet als een project stroef verloopt! Probeer daarom dagelijks even de koppen bij elkaar te steken. Begin de dag bijvoorbeeld even samen door een kwartiertje elkaar (digitaal) te zien. Daarbij is een gedegen contactstructuur met de klant van groot belang. Net als dat je frequent contact met het team onderhoudt, is dit ook nodig met de klant. Spreek geregeld met hem of haaren wees daarbij transparant over de ontwikkelingen en de mogelijke uitdagingen die er zijn. 

Tip 2: Vergader alleen met een agenda

Hoewel veel contact goed is, moet er wel gekeken worden of elke afspraak zin heeft. Verloopt het proces helemaal zoals gehoopt? Dan is een dagelijkse ‘huddle’ echt niet noodzakelijk. Spreek je elkaar wel vaak? Zorg dan dat elke meeting een duidelijke agenda heeft. Zodra deze agenda er niet is, zal niemand zich voorbereiden en kijkt iedereen de organisator aan wat precies de lijn gaat zijn van het overleg. Wees daarom allemaal voorbereid.

Tip 3: Wees transparant

Tijdens het contact is het goed om altijd transparant te zijn. Transparant over de status van het project, eventuele moeilijkheden en uiteraard ook de financiën. Dat laatste voelt misschien altijd een beetje gevoelig, maar is voor een project natuurlijk van essentieel belang. Neem de financiën op in de rapportage. Er is altijd wel iemand die hier naar kijkt en slimme vragen stelt: die helpen je alleen maar om zelf scherp te blijven!

Tip 4: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. De basis van een geslaagd project ligt dan ook bij een goede voorbereiding. Lees je goed in bij de klant, maak een duidelijke roadmap met strakke planning en werk aan een duidelijke opzet. Stoei jij hier nog wel eens mee en merk je dat jouw kennis een upgrade kan gebruiken? Dan kun je er goed aan doen om eens naar Lean Six Sigma te kijken. Hierbij leer je alles over verbeterprojecten begeleiden en uitvoeren. Wist je dat je hierbij op verschillende niveaus kunt beginnen en werken. Zo heb je bijvoorbeeld Green Belt Lean. Hierbij komt Leidinggeven op afstand training bijvoorbeeld ook wel eens om de hoek kijken. Benieuwd? Ga er dan snel mee aan de slag!

Previous «
Next »