• Homepage
  • >
  • ondernemen
  • >
  • Alles wat je als ondernemer moet weten over de aanschaf van zonnepanelen

Alles wat je als ondernemer moet weten over de aanschaf van zonnepanelen

  • Rogier
  • Comments Off
bedrijfs zonnepanelen

Wil je je bedrijfspand klaar maken voor de toekomst? Stap dan over op zonnepanelen. Zelf energie opwekken is tegenwoordig heel gebruikelijk. Sterker nog, het is een slimme keuze: met zonnepanelen profiteer je jarenlang van gratis energie. Eerder bespraken we al de tips voor het creëren van een duurzaam kantoor, nu bespreken we de aanschaf van zonnepanelen. Wil je graag weten wat de voordelen zijn, wat het je kost en van welke regelingen je gebruik kunt maken? Lees dan hieronder verder!

Zonnepanelen zorgen voor een lage energie index

Een eerste grote voordeel van het plaatsen van zonnepanelen is dat je de Energie Index van je bedrijfspand verlaagt. Deze bepaalt welk energielabel het gebouw heeft. Vanaf 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Hoe lager het cijfer, hoe beter je energie label en zonnepanelen zijn een goede manier om deze ‘ratings’ omlaag te krijgen.

solar panels for businesses

Het terugverdienmodel

Voor veel ondernemers blijft het onduidelijk wat zonnepanelen kosten en hoe lang het duurt voor ze zijn terug verdiend, vandaar dat we je een voorbeeld geven. Bij een bedrijfsruimte van 100 m2 en een dak van 50m2, kun je ongeveer 16 zonnepanelen kwijt, elk met een vermogen van 320 Watt piek. Dit komt neer op een investering van ongeveer 3900 euro, die binnen 7 jaar is terugverdiend, waarbij we uitgaan van kleinverbruik.

Lange termijn investering

Zonnepanelen zijn dus altijd een investering voor de lange termijn en gaan niet direct geld opleveren, de panelen hebben zich pas na jaren terugverdiend. Gelukkig gaan zonnepanelen gemiddeld zo’n 30 jaar mee, waardoor er nog genoeg tijd overblijft om er geld mee te verdienen. Wek je in de zomer meer energie op dan je gebruikt? Dan kan je dit verrekenen met je hogere verbruik in andere seizoenen. Dit heet salderen en is onderdeel van zonnestroom opslag van energieleveranciers.

solar panels for companies

Regelingen voor ondernemers met betrekking tot zonnepanelen

De subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen zijn allemaal verdwenen, maar voor ondernemers zijn er nog wel 2 interessante regelingen. Zo kun je als ondernemer de BTW over de kosten van de aanschaf terugvragen bij de belastingdienst. Daarnaast kun je als ondernemer in bepaalde gevallen gebruik maken van de EIA, de Energie Investeringsaftrek. Om te kijken of je hier als ondernemer voor in aanmerking komt, moet je online zoeken naar de eisen hiervoor.

Kijk naar het bestemmingsplan

Controleer voordat je in zonnepanelen gaat investeren het bestemmingsplan van de gemeente. Soms heb je namelijk een omgevingsvergunning nodig om ze te plaatsen. Wil je een zonnepark of zonneweide ontwikkelen? Dan heb je als bedrijf altijd een omgevingsvergunning nodig, omdat je dan te maken hebt met allerlei regelgeving en eisen.

zonnepanelen voor ondernemers

Control de constructie van het dak

Iets anders dat gecontroleerd moet worden voor je tot aanschaf overgaat, is de dakconstructie. Die zijn namelijk niet allemaal sterk genoeg om zonnepanelen te dragen. Mocht jouw dak niet stevig genoeg zijn hiervoor, dan kun je kijken naar de zogenaamde postcoderoosregeling. Hiermee koop je panelen van een project, dat ze op een geschikte locatie in de buurt plaatst.

Verkoop van overschot stroom

Check ook altijd bij de netbeheerder of je kunt aansluiten bij de stroomproductie. Vaak wek je namelijk meer stroom op dan je verbruikt, waarbij je het overschot kunt verkopen aan het elektriciteitsnet. Hiervoor moet je wel toestemming hebben van de netbeheerder.

Bespreek de aanschaf van zonnepanelen met je verzekeraar

Het plaatsen van zonnepanelen kan gevolgen hebben voor de verzekering van je bedrijfspand. Controleer daarom altijd de voorwaarden van jouw verzekeraar. Vaak stellen zij eisen aan de installatie en het onderhoud van je zonnepanelen. Ook is het mogelijk dat zij de hoogte van je premie aanpassen, omdat je bedrijfspand door de panelen meer waard wordt.

zonnepanelen voor bedrijven
Previous «
Next »