Beleggen in whisky: waarom dit een slimme zet is!

  • Flex
  • Comments Off

Waardevermeerdering van single malt whisky’s sinds de jaren 1980

Een groeiend aantal mensen kiest ervoor om te beleggen in whisky. En dat is eigenlijk helemaal niet zo vreemd als je je realiseert hoezeer whiskyprijzen in de afgelopen decennia de pan uitgerezen zijn. Om een voorbeeld te noemen: wie in 1984 een fles single malt Macallan kocht, betaalde daarvoor omgerekend naar de prijzen van vandaag zo’n 3 euro. Vandaag de dag moet je voor diezelfde single malt whisky echter liefst 1700 euro neertellen. De prijs van deze whisky is dus met een factor van liefst 56 over de kop gegaan. De verwachting is dat wie dit merk single malt nog vijf jaar bewaart, op dat moment liefst 4000 euro kan vangen voor deze whisky.Prima toch? Investeren in goede merken whisky is zeker financieel een goede zet en echt een winstgevende business.

Investeren in whisky in Sassenheim

Michel Kappen, die de Whisky World Index bedacht en uitrolde, heeft een kelder in beheer in Sassenheim waar hij duizenden flessen single malt whisky van investeerders bewaard. In totaal ligt er voor meer dan twaalf miljoen euro aan whisky in zijn kelder opgeslagen. De duurste fles die hij momenteel in beheer heeft, kost zo’n 65.000 euro. De rendementen die Kappen van dichtbij meemaakt, zijn met liefst 15 procent zeer interessant. Mensen die hun geld vastzetten op de bank, investeringen doen in panden en gebouwen of hun geld beleggen, komen (vaak bij lange na) niet aan dit soort hoge rendementen.

Wordt whisky binnenkort een officieel beleggingsmiddel?

Mensen die nu goede merken whisky aanschaffen en die gewoon goed opslaan, kunnen hier flink aan verdienen. Momenteel is Kappen bezig om te regelen dat whisky een erkend beleggingsproduct wordt. Hiervoor moet wel een vergunning bemachtigd worden bij de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM). Dat proces loopt nu op de achtergrond, maar is dus nog niet officieel afgerond. Zodra bekend wordt dat whisky toegestaan is als een officieel product om in te beleggen, zal de koers de pan uit gaan rijzen. Wil je hierop anticiperen, dan kan dat natuurlijk nog en kun je het beste een set mooie single malt whiskyflessen inslaan.

Maar neem niet te veel risico’s met beleggen

Het is bij beleggen in whisky wel aan te raden om niet te veel risico’s te nemen. Kapitalen beleggen in deze drank en het investeringsgeld niet over andere producten spreiden, is niet verstandig, zo geven beleggingsexperts aan. Verder moet je geduld hebben als je in whisky belegt: het kan jarenlang duren voordat de winst lucratief genoeg is om op te strijken.

Previous «
Next »