Heb je een leaseauto? Zo zit het met jouw schadevrije jaren

  • Flex
  • Comments Off

Als je als zzp’er een leaseauto rijdt, staat de autoverzekering vaak op naam van de leasemaatschappij. Je bouwt dan officieel geen schadevrije jaren op. Maar als je dan stopt met leasen, krijg je dan wel korting op de premie van je nieuwe autoverzekering? En als je een auto gaat leasen, krijg je dan wel een lagere leaseprijs? Samen met Independer hebben wij het voor je uitgezocht.   

  1. Van leaseauto naar een eigen auto

Als je een leaseauto rijdt, staat de autoverzekering waarschijnlijk op naam van de leasemaatschappij. Officieel bouw je dan geen schadevrije jaren op. Maar als je stopt met leasen, ontvang je wel een leaseverklaring van de maatschappij. Daarin staat hoeveel schades er zijn geclaimd. Ga je na het leasen een eigen auto kopen en verzekeren? Dan kan je nieuwe autoverzekeraar met de leaseverklaring bepalen hoeveel schadevrije jaren hij jou geeft. En dus: of je korting op de premie voor je autoverzekering krijgt. Dit verschilt per autoverzekeraar.

Minder schadevrije jaren?  

Op je leaseverklaring staan alle schades, die je voor je leaseauto hebt geclaimd. Houd er rekening mee dat een leasemaatschappij voor iedere kras schade claimt. Het kan dus zijn dat je meer schadeclaims op je leaseverklaring hebt staan, dan wanneer je een eigen auto hebt en niet elke schade claimt. Daardoor kan het zijn dat je van je nieuwe verzekeraar minder schadevrije jaren krijgt dan je verwacht. Reken jezelf daarom niet rijk.

  1. Van eigen auto naar leaseauto

Ga je een auto leasen? En heb je eerder schadevrije jaren opgebouwd? Bij sommige leasemaatschappijen kun je deze jaren meenemen en bieden ze je een lagere leaseprijs. De leasemaatschappij checkt dit aantal schadevrije jaren in het Roy-data systeem en bepalen aan de hand hiervan jouw leaseprijs.

Previous «
Next »