Het belang van goede urenregistratie

  • Rogier
  • Comments Off
waarom uren registreren

Veel ondernemers hebben een hekel aan het bijhouden van de administratie. Maar tegelijkertijd weet ook iedere ondernemer dat de administratie belangrijk is. Het bijhouden van de administratie is zelfs verplicht.

Elke werkgever is bijvoorbeeld verplicht een salarisadministratie bij te houden. Met de loonadministratie stel je de belastingdienst in staat om inzicht te krijgen in de loonbetalingen aan je medewerkers.

Hetzelfde geldt voor de btw-administratie. Als ondernemer ben je ook verplicht om een btw administratie bij te houden en te bewaren in een voor de belastingdienst controleerbare boekhouding.

Maar je houdt de administratie niet alleen bij omdat de belastingdienst het je oplegt. Je administratie is je meest waardevolle bezit, het geeft je inzicht in de prestaties van je organisatie. Urenregistratie geeft je een veel beter inzicht in hoe veel tijd mensen gemiddeld aan projecten besteden.

Drie redenen waarom je uren moet registreren

Waarom uren registreren?

  • Je kunt betere offertes maken
  • Je krijgt meer en beter inzicht in je winst en verlies
  • Je kunt sneller en accurater factureren

Wat is urenregistratie eigenlijk?

Urenregistratie (ook wel tijdregistratie) is de omschrijving voor het proces van het registreren, ook wel bijhouden, van uren die werknemers aan een bepaalde taak besteden.

Beter offertes uitbrengen

Door je uren te registreren krijg je veel beter inzicht in de tijd die je besteed aan bepaalde projecten. Misschien kom je erachter dat je structureel te weinig uren in rekening brengt en geld misloopt. Of misschien offreer je structureel te veel uren en loop je juist opdrachten mis omdat je te veel geld vraagt voor projecten.

Tip: dit zijn drie zaken waar de meeste beginnende ondernemers zichzelf op verkijken.

Meer en beter inzicht in je winst en verlies

Als je op projectbasis werkt herken je dit vast: je spreekt een vaste prijs af voor projecten. Maar tijdens het project kom je er vrij snel achter dat je er te weinig aan gaat verdienen. Als het een of twee keer gebeurt is er niks aan de hand. Maar door je uren te registreren krijg je beter inzage in de uren die je maakt en hoeveel winst of verlies je op je projecten maakt.

Sneller en accurater factureren

Door je uren iedere dag nauwkeurig te registreren kun je sneller je facturen maken. Je weet altijd exact welke uren je hebt gemaakt en voor welk project. Je hoeft aan het eind van de maand niet gaan zitten rekenen en puzzelen met gemaakte uren.

Bron: AFAS

Previous «
Next »