Je boot winterklaar maken

  • Flex
  • Comments Off
boot winterklaar maken

In Nederland hebben we te maken met seizoenen, wat wil zeggen dat de meesten van ons hun boot in de herfst en winter niet gebruiken. Meestal wordt daarom de boot in de herfst uit het water gehaald, om zo op de kade te kunnen overwinteren. Het is echter wel belangrijk dat je bepaalde handelingen verricht voor je je omdraait en de boot pas weer in de lente ziet. Welke dat zijn, lees je in deze blog.

Als eerste is het belangrijk dat je je boot goed afschermt, zodat deze is beschermd tegen de elementen in de winter. en dat betekent het aanschaffen van een bootzeil. Wij schrijven hier specifiek bootzeil, omdat dit een ander type zeil is dan bijvoorbeeld een afdekzeil zwembad. Omdat boten namelijk in de winter vaak op een onbemande plek staan, moet het zeil de boot niet alleen beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden, maar ook bijvoorbeeld tegen inbraak. Daarnaast heeft een boot afdekzeil nog allerlei andere voordelen, we noemen ze even voor je op:

– Houdt de boot schoon van stof en puin

 – Stoot water en vocht af

 – Voorkomt schimmel in de boot

– Voorkomt verkleuring door de UV stralen van de zon

– Houdt dieren buiten die op zoek gaan naar een warm en beschut plekje

 – Helpt diefstal te voorkomen

Dus, zoals je ziet, is een goed afdekzeil eerder noodzaak dan een accessoire.

Dan de motor, die moet ook een speciale behandeling hebben voordat deze de winter in gaat. Spoel de motor (inclusief het koelsysteem) met zoet water om zout, vuil en corrosie te verwijderen. Vul het koelsysteem bij met antivries. Nadat de motor even is opgewarmd om onzuiverheden los te maken, moet je de olie en het liefst alle filters vervangen. Verwijder de aandrijfriemen en berg ze op om te voorkomen dat ze door spanning breken. 

Zorg dat de motor vol benzine zit als je hem lange tijd niet gebruikt

In de winter is vooral vocht je grootste vijand bij het stallen van je boot, ook in de tank. Je moet daarom zorgen dat je die helemaal aftankt, want anders kan er condens in de tank en in het brandstofsysteem ontstaan. Bij het aftanken, dien je ook fuel stabilizer toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je benzine of diesel niet verouderd. Als je een benzinemotor hebt, kun je er dan ook nog voor kiezen om carburateur reiniger toe te voegen, deze zal de rubbers in de carburateur beschermen. Laat de motor ongeveer 15 minuten draaien om ervoor te zorgen dat de additieven de brandstofleidingen bereiken.

De accu eruit halen

Haal de accu eruit en laad deze volledig op. Reinig de accupolen en smeer ze licht in met vet. Doe hetzelfde voor de uiteinden van de batterijkabel. Bewaar de accu op een warme, droge plaats, let erop dat je deze pas in het voorjaar weer in de boot plaatst en niet eerder.

Alles wat niet vast zit en geen deel uitmaakt van het vaartuig moet worden verwijderd en opgeborgen, inclusief reddingsvesten, brandblussers en fakkels. Als het interieur van de boot is voorzien van organische materialen zoals stof en leer, verwijder deze dan ook om schimmels te voorkomen. Verwijder ook alle elektronica, aangezien deze bij extreme kou gemakkelijk beschadigd raken, en wikkel blootliggende kabeluiteinden met elektrische tape in. Bewaar elektronica op een warme, droge plaats, net als de accu!

Previous «
Next »