• Homepage
  • >
  • ondernemen
  • >
  • Populair investeringsdoel in 2020: edelmetalen zoals goud en zilver

Populair investeringsdoel in 2020: edelmetalen zoals goud en zilver

  • Flex
  • Comments Off
investeren in goud

De ECB laat de geldpersen flink draaien. Hierdoor is er al jaren sprake van zeer lage spaarrentes. Sparen voor rendement op privé of zakelijk vermogen hoef je als ondernemer dus niet te doen. Zeker niet nu sommige banken boven een bepaald gestald vermogen een negatieve rente rekenen. Welk investeringsdoel wel een kans biedt op een goed rendement? In het eerste gedeelte van 2020 lijkt vooral investeren in edelmetalen zoals goud en zilver populair.

Diverse investeringsmogelijkheden

Door de lage spaarrentes zijn veel mensen nu op zoek naar andere investeringsmogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk te investeren in vastgoed, aandelen, cryptocurrency en edelmetalen. Investeerders kunnen iedere euro maar een keer besteden. Er is daardoor een tegengestelde tendens zichtbaar bij de diverse investeringsmogelijkheden. Een toenemende vraag op een bepaalde markt, gaat gepaard met een afnemende vraag op een of meerdere andere markten. De afgelopen jaren waren vooral crypto’s, vastgoed en aandelen populair. Dit jaar lijkt echter het jaar van de edelmetalen zoals goud en zilver te worden, vanwege diverse redenen.

Economische tegenspoed eerste half jaar 2020

Bijna alle landen ter wereld kenden de afgelopen jaren economische groei. In economisch voorspoedige tijden is er vaak veel animo om te investeren in vastgoed en aandelen. Deze leveren immers dividend op. De eerste maanden van 2020 begonnen echter onrustig. Zo waren er begin van het jaar geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Daarnaast heeft de wereldwijde coronacrisis de afgelopen maanden voor grote economische onzekerheid gezorgd. Veel aandelenbeurzen zijn daardoor de afgelopen maanden tientallen procenten gedaald. Hoewel de aandelenbeurzen nu in mei weer iets lijken op te krabbelen is er zeker nog geen zicht op een einde van de onzekere financiële situatie. In veel landen gelden er nog steeds maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen en te houden, en is nog niet bekend wanneer deze versoepeld of opgeheven worden.

Verschillende edelmetalen kenden stijgende koersen begin 2020

Edelmetalen leveren geen dividend op. Alleen koerswinsten zorgen voor rendement. Onder andere goud kopen is vooral in tijden van economische onzekerheid populair. Zo nam eerder al de goudprijs toe tijdens de kredietcrisis in 2008. Toen de wereldeconomie weer beter draaide, begon de waarde van goud weer te dalen. De goudprijs heeft daarna vrij lange tijd enigszins ondergepresteerd. Dit jaar lijkt echter de weg naar boven gevonden. Begin 2020 steeg de goudprijs tot het hoogste niveau in bijna zeven jaar tijd. Ook zilver kopen lijkt een goed rendement op te gaan leveren op den duur. Door de toenemende productie van onder andere zonnepanelen, computers en smartphones wordt hier een groeiende vraag naar verwacht.

Previous «
Next »