Scaling up, 7 tips die jou kunnen helpen om te groeien

  • Flex
  • Comments Off
scaling up

Je bedrijf is al een tijd behoorlijk stabiel en je bent klaar om te groeien. Dan ben je klaar om op te schalen: scaling-up. Scaling up is een methodiek dat op gestructureerde werkwijze talloze ondernemers heeft geïnspireerd. Het is gebaseerd op de werkwijze van John D. Rockefeller. 

Scaling-up kan een angstaanjagende sprong zijn om te nemen als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Daarom hebben er een handige lijst met 7 tips samengesteld die je daarbij kunnen helpen.

1. Investeer in jezelf en blijf leren 

Leiders zijn lezers. Grote leiders hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een gezonde dosis nieuwsgierigheid en ze willen allemaal leren. Scaling-up, of opschalen, zal je bedrijf opschudden. Er zullen dingen op je afkomen dat je nog niet eerder hebt meegemaakt. Waarom zou je dan zelf het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Voor jou hebben veel meer ondernemers hetzelfde meegemaakt. Leer daarvan, lees!

Enkele inspiratievolle ondernemers die de moeite waard zijn om te volgen:

Larry Page van Google

Op de vraag hoe hij leerde een bedrijf te runnen, antwoordde hij: ‘Ik lees veel.’ Wat hij dan leest? Hier is een overzicht van boeken die Larry Page hebben geïnspireerd.

Warren Buffett

Hoe druk Warren Buffet het ook had, hij nam altijd tijd vrij om te lezen en rustig na te denken. Zelfs op 89 jarige leeftijd is Warren Buffet nog steeds aan het lezen om te leren.

Mark Zuckerberg

Voor Mark Zuckenburg is lezen altijd belangrijk geweest. Hij probeert om de 2 weken een nieuw boek te lezen die hem nieuwe dingen leert. In 2015 heeft hij zelfs een eigen online boekenclub opgezet.

Bill Gates

Voor de mensen die zijn documentaire op Netflix hebben gezien is het niet vreemd dat hij in deze lijst staat. Hoe druk hij het ook heeft, sinds jaar en dag maakt hij tijd vrij voor zijn “Think Week” en verslond een record van 112 boeken, artikelen en whitepapers tijdens één “Think Week” sessie.

2. Begrijp je markt en je concurrentievoordeel

Een sleutel tot groei is het begrijpen van de markt waar jouw onderneming zich in bevindt. Jijzelf en je bedrijf moeten goed weten welke voordelen jouw bedrijf heeft ten opzichte van je concurrenten (en andersom: welk voordeel hebben zij op mij?).

3. Bepaal waar je naartoe wilt met je bedrijf door doelen te stellen

Bepaal waar je over een X aantal jaar wilt zijn, waar je je bedrijf naartoe wilt laten groeien en wat voor soort omzet je voor ogen hebt. Wanneer deze doelen voor ogen hebt zullen de beslissingen die je neemt in het kader staan om deze doelen te bereiken. Als je wilt dat je bedrijf verandert, moet je zelf ook veranderen. Als je wilt dat je bedrijf groeit, moet je zelf ook groeien. 

4. Bepaal welke obstakels je tegen kunt komen

Wanneer je voor ogen hebt waar jezelf en je bedrijf over een paar jaar ziet staan, is het belangrijke om eventuele obstakels vroegtijdig te herkennen. Veel voorkomende obstakels zijn een gebrek aan financiering, gebrek aan zelfvertrouwen, gebrek aan kennis en gebrek aan leiderschapsvaardigheden. Je moet eerlijk zijn tegen jezelf en erachter komen wat je mogelijk tegenhoudt.

5. Weet wanneer je NEE moet zeggen

In het begin is het gebruikelijk dat startende bedrijven overal ‘ja’ tegen zeggen, zelfs op dingen waarvan ze niet zeker weten of ze die kunnen leveren of waarmaken. Maar hier gaat het om: om op te schalen is het belangrijk om je te concentreren op het groeien binnen je markt. Dit betekent dat je op een gegeven moment dingen gaat afwijzen die jezelf en je bedrijf niet naar dat doel brengt.

Terwijl je in het begin misschien “ja” moet zeggen tegen alles om bijvoorbeeld voldoende omzet te kunnen draaien, komt er een moment dat je de luxe hebt om “nee” te kunnen zeggen.Je weet dat je ver bent als je ‘nee’ kunt zeggen tegen opdrachten of klanten die niet bij jouw bedrijf passen.

6. Stel een team samen waar je elke dag mee wilt werken en die binnen jouw bedrijf passen

Als je opschaalt, zal je team ook mee groeien. Je wilt dus omringd worden door mensen die je visie begrijpen. Creëer een omgeving voor werknemers waar ze zich gewaardeerd en gehoord voelen. Wanneer je een cultuur van inclusiviteit en eerlijkheid creëert zullen werknemers eerder een extra stap voor je doen. Ze willen uitblinken en wanneer jouw personeel uitblinkt, doet het bedrijf dat ook.

7. Leer hoe je jouw team moet leiden

Grote bekende leiders kunnen uitstekend delegeren. Je kunt namelijk niet alles zelf doen. Naarmate je bedrijf opschaalt en groeit zijn bij moeilijke besluiten mensen in de organisatie betrokken. Investeer tijd en moeite in het effectief leren delegeren van je team zodat je niet betrokken raakt bij taken die ook door anderen kunnen worden uitgevoerd.

Hier zijn 4 punten die je succesvol kunt doorvoeren:

  • Help mensen om hun sterke punten te kunnen inzetten
  • Demotiveer niet
  • Stel duidelijke verwachtingen en geef medewerkers een duidelijk inzicht in deze verwachtingen.
  • Geef erkenning en toon waardering.

We kunnen de toekomst niet altijd voorspellen, maar een doel en plan opstellen en daarnaartoe werken kan je een duidelijk beeld geven van waar je op dit moment bevindt, waar je moet zijn en wat je moet doen om daar te komen. Opschalen is geen wandeling in het park, maar met de juiste voorbereiding en grondwerk kun je echt aan scaling-up beginnen.

Previous «
Next »