Slim besparen op woonlasten

  • Flex
  • Comments Off
slim besparen op woonlasten

U kent het vast nog wel. Uw eerste studentenflat met een kamer waar u nog maar net een TV, bed en computer in kon plaatsen en waar u zo een 250-300 euro per maand voor kwijt was. U deed er alles aan om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Want nou ja zeg het zelf, elke student is er een zonder centen en dan kunt u niet anders dan lage woonlasten betalen. Natuurlijk kunt u nu u wat ouder en zelfstandiger bent ook besparen op uw woonlasten. Want soms zijn hoge kosten nou eenmaal overbodig. Met deze handige tips kunt u slim en creatief op uw woonlasten besparen.

Tip 1: Wees wat zuinig aan met uw vaste lasten

Is uw woning echt wel de huurprijs waard die er wordt gevraagd of kan het altijd goedkoper? Huisbazen rekenen tegenwoordig hoge prijzen voor een middelmatige woning. Soms kunt u kijken of laten uitzoeken aan de hand van een puntensysteem of de woning echt wel zoveel waard is als er gevraagd wordt. Bij de woningbouw wordt dit standaard toegepast. Krijgt de woning onvoldoende punten? Dan kunt u bezwaar maken tegen de huursom en eventuele huurverlaging krijgen. Ook tegen de jaarlijkse huurverhoging kan bezwaar worden gemaakt. Dit hangt onder andere af van het inkomen en de hoogte van de eventuele huurtoeslag. Bij een koophuis wordt vaak uitgegaan van een vaste hypotheek. Toch kunt u net even wat meer besparen als u uw hypotheek met de aflossingsvrije variant betaald. Bij een hoge hypotheekrente kunt u met de bank overleggen om deze te middelen. 

Tip 2: Zorg dat onderhoud wat regelmatiger plaats vindt

Onderhoudskosten kunnen hoog oplopen. Zeker als er al jaren niks aan gedaan is en dingen in de woning stuk gaan zoals een gesprongen gas of waterleiding. Hoe meer werk hoe hoger de kosten. Regelmatig onderhoud kan voorkomen dat er grote problemen in de woning ontstaan waardoor er grote dure reparaties moeten worden uitgevoerd. Ook door bepaalde onderdelen op tijd te vervangen kan grote schade en daarbij behorende kosten voorkomen. Voldoende onderhoud kan door een speciale planning te maken zodat duidelijk is wat en wanneer moet worden gecontroleerd of worden vervangen. 

Tip 3: Stap regelmatig over van verzekering 

Vergelijk leveranciers met elkaar zoals die van energie en internet en zorg dat u nooit meer betaald dan eigenlijk nodig is. Telecom en internetproviders geven elk jaar korting mits u actie onderneemt om zo elke keer opnieuw deze korting te krijgen of door over te stappen waardoor u gebruik maakt van nieuwe klant of welkomst kortingen. Dit geldt ook voor de energieleveranciers. Dit kan tientallen tot een paar honderd euro per jaar schelen. Ook met verzekeringen kunt u goed onderhandelen. Vergelijk verschillende woonhuisverzekeringen met elkaar en beslis niet te snel. Vraag uzelf daarbij af of u een betreffende verzekering wel nodig gaat hebben door een risicoanalyse te maken bijvoorbeeld. Kijk voor informatie over woonverzekering op overstappen.nl en over de opstalverzekering via overstappen.nl.

Previous «
Next »