Vijf tips om als ZZP’er tijd over te houden

  • Flex
  • Comments Off
tijd te kort

Veel ZZP’ers kampen met hetzelfde probleem. Zij komen steeds opnieuw tijd tekort. Dit zorgt ervoor dat deze zelfstandigen te veel uren gaan maken en met een hoge mate van stress te maken krijgen. Uiteindelijk leidt dit tot overspannenheid of zelfs een burn-out. Veel ZZP’ers zijn niet verzekerd door de hoge maandpremies, waardoor zij bij overspannenheid of burn-out geen inkomsten hebben. Dit doet de situatie geen goed. Beter is het om ervoor te zorgen dat je als ZZP’er tijd overhoudt. Onderstaande 5 tips van Het Effectieve Werken helpen je hierbij.

  1. Plan social media tijd in

ZZP’ers hebben vaak het idee dat zij op een zo kort mogelijke termijn moeten reageren op reacties of privéberichten. Eigenlijk kan en mag dit helemaal niet verwacht worden van een ZZP’er. Laat het gevoel dat je verplicht bent om snel te reageren los en plan op een werkdag twee momenten voor social media in. Een moment in de morgen en een moment in de middag. Verder laat je social media met rust. Zo reageer je nog altijd binnen 24 uur, wat heel normaal is, en besteed je niet te veel tijd aan de sociale kanalen.

  1. Verhoog je tarieven

Het is heel begrijpelijk dat veel ZZP’ers werken voor tarieven die veel te laag liggen. Dit is dé manier om een goede klantenkring op te bouwen. Helaas betekent dit ook wel dat je erg veel uren moet maken om aan een fatsoenlijk salaris te kunnen komen. Wanneer je goed bent in wat je doet, dan is het niet meer dan normaal dat klanten hier ook voor betalen. Verhoog je tarieven, zodat je wat minder uren hoeft te werken om rond te kunnen komen.

  1. Dagelijks de administratie doen

ZZP’ers die zelf de administratie doen hebben vaak moeite met het op orde houden van de administratie. Alles blijft onaangeroerd liggen tot het laatste moment, waardoor zij bijna een complete dag uit moeten trekken voor het op orde brengen van de administratie en het doen van de belastingaangifte. Door elke dag een kwartier in te plannen voor het bijwerken van de administratie heb je hier geen last van en kom je niet in tijdnood voor het doen van je belastingaangiften.

  1. Stop met eindeloos netwerken

Natuurlijk wil je als ZZP’er kennis maken met zo veel mogelijk mensen. Het vergroot de kans om meer klanten aan te trekken. Toch blijkt in de praktijk dat ondernemers- en netwerkbijeenkomsten nauwelijks klanten opleveren. Als je naar 10 netwerkbijeenkomsten van twee uur per stuk gaat, en uiteindelijk krijg je hier één klant voor terug, dan betekent dit eigenlijk dat 9 bijeenkomsten pure tijdverspilling waren. Die 18 uur had je dus over kunnen houden. Stop met eindeloos netwerken en zoek naar betere mogelijkheden om je klantenkring te laten groeien.

  1. Neem je werkwijze onder de loep

ZZP’ers zijn zo druk met het uitvoeren van hun werkzaamheden, dat zij geen tijd hebben om eens objectief te kijken naar de manier waarop zij deze werkzaamheden uitvoeren. Er is geen tijd om eens te kijken of het allemaal sneller, makkelijker en efficiënter kan. Neem eens de tijd om je werkwijze onder de loep te nemen, want in veel gevallen kun je flink wat tijd besparen door het allemaal nét even anders aan te pakken.

Previous «
Next »