Waarom ondernemers elektrisch gaan rijden

  • Rogier
  • Comments Off
autoverzekering afsluiten

Het is voor ondernemers zeer de moeite waard om elektrisch te gaan rijden om het simpele feit dat er nogal wat ondernemersvoordelen op van toepassing zijn. En als je dat toch de overstap maakt, check dan ook meteen even de website easyswitch.nl. Op easyswitch.nl zie je snel waar een autoverzekering afsluiten het goedkoopst is. De website vergelijkt namelijk de kosten voor een autoverzekering afsluiten, waardoor jij altijd de juiste keuze maakt.

Fiscaal voordeel

Elektrisch rijden biedt ondernemers in elk geval een aantal belastingvoordelen. Zo hoeft de 21 procent btw uiteraard niet afgedragen te worden, maar geldt overigens wel gewoon de btw-privé correctie van 2,7 procent. Ondernemers profiteren ook van fiscaal voordeel als ze investeren in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen die een positie hebben op zowel de Energielijst als de Milieulijst 2019. In dit geval wordt geprofiteerd van de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

De MIA en de Vamil

Door gebruik te maken van de MIA wordt investeren voor ondernemers in elektrische auto’s een stuk aantrekkelijker. De investeringsaftrek kan oplopen tot wel 36 procent van het totaal te investeren bedrag. Let wel, dit komt nog eens bovenop de reguliere investeringsaftrek. Door gebruik te maken van de Vamil heb je als ondernemer de mogelijkheid om liefst 75 procent van de investeringskosten die je maakt voor een laadpunt – dus niet op een voertuig- op een door de ondernemer zelf vast te stellen moment af te schrijven. Ondernemers moeten niet te lang wachten overigens, de aanvragen voor zowel de NIA als de Vamil moeten namelijk binnen een termijn van drie maanden na de aanloop van het laadpunt aangevraagd zijn.

De aankoopprijs

Auto’s die volledig waterstof-elektrisch zijn komen in aanmerking voor 36 procent MIA en 75 procent Vamil terwijl volledig batterij-elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer een beroep kunnen doen op 27 procent van de MIA. Wel dient nog rekening gehouden te worden met de aankoopprijs van elektrische auto’s. Om gebruik te mogen maken van de genoemde regelingen mag de aankoopprijs van een auto niet boven een bepaald bedrag uitkomen.

Imago

Nog een voordeel van elektrisch rijden is dat de voertuigen nog tot en met 2020 zijn vrijgesteld van belasting op de aanschaf – dit geldt voor personenauto’s en motorrijwielen- én de motorrijtuigenbelasting. Hoewel je het laatste voordeel niet direct in je portemonnee voelt, is ook het feit dat je door elektrisch te rijden laat zien waarde te hechten aan het milieu goed voor het imago van je bedrijf. En indirect kan dit wellicht ook weer financiële voordelen opleveren omdat bedrijven liever zakendoen met bedrijven die waarde hechten aan het milieu, dan met ondernemingen die dit net doen of in elk geval niet laten zien.

Previous «
Next »