Wat is een barterdeal en hoe sluit je een goede barter deal?

  • Flex
  • Comments Off

Barterdeals: ruilen met wederzijds voordeel

In de nieuwe economie zie je ook nieuwe manieren van ondernemen ontstaan. Naast een fenomeen onder particulieren als de zogenaamde deel-economie, zie je steeds meer ondernemers een zogenaamde barterdeal sluiten. Wat is bartering precies? En hoe kun je een goede barterdeal sluiten? We zullen je er in dit stukje wat meer over vertellen.

Wat is een barterdeal?

In de eerdergenoemde deel-economie zie je dat particulieren elkaars spullen uitlenen. Als ik vandaag jouw auto mag lenen, dan kun jij maandag jouw heg snoeien met mijn nieuwe snoeischaar. Een barterdeal sluiten heeft hier wel iets van weg. We hebben het over zaken doen met een gesloten beurs, ruilen dus. Wat is bartering precies? Een voorbeeld: jij bent een succesvol blogger met veel volgers. Een bedrijf benadert jou om hun product op jouw blog te promoten. In ruil daarvoor ontvang jij gratis het betreffende product.

Hoe vind je barterdeals?

Dat lijkt op het eerste gezicht heel simpel. Iets min of meer gratis krijgen lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk. Maar er komt wel iets meer bij kijken. Ruilen werkt alleen wanneer beide partijen er evenveel voordeel van genieten. Op het moment dat de goederen of diensten die je uitruilt niet in waarde overeenkomen, zal de barterdeal niet goed uitpakken. Als je je dan ook afvraagt: hoe vind je barterdeals, is het van belang om van te voren een afweging te maken over de te bepalen waarde. Bedenk ook goed met wie je wilt gaan ruilen. Hoe goed ken je deze persoon, is er sprake van over en weer vertrouwen en van gelijkwaardige goederen of diensten om uit te ruilen?

Samenvattend

Wat is een barterdeal, die voor beide partijen aantrekkelijk is? Belangrijk is om het daar met elkaar over te hebben, voor je de deal sluit. Door duidelijk te benoemen wat je van elkaar en van de deal verwacht, krijg je op je netvlies wat het je kost en oplevert om te ruilen. Hoe vind je barterdeals is dan ook een vraag die je jezelf eigenlijk pas kunt stellen, nadat je goed voor jezelf hebt uitgewerkt wat je ermee wilt bereiken. Samenvattend:
– stap 1: Wat heb ik te bieden en wat is dat waard?
– stap 2 : Waar heb ik behoefte aan en wat heb ik daar voor over?
– stap 3 : Met wie wil ik deze samenwerking aan gaan en wat is een barterdeal, waar we beiden voordeel uit kunnen halen?

Previous «
Next »