• Homepage
  • >
  • ZZP
  • >
  • Wat verandert er per 1 januari voor zzp’ers?

Wat verandert er per 1 januari voor zzp’ers?

  • Rogier
  • Comments Off
werken als zzp-er

Per 1 januari 2021 komen er een paar wetswijzigingen en compleet nieuwe wetten voor zzp’ers. Huur je als zzp’er een woning? Dan is er goed nieuws want dan geldt er vanaf volgend jaar voor jou een huurverlaging. Ben je van plan om als zzp’er een bedrijfspand te kopen? Dan kun je dat beter dit jaar nog doen, want vanaf 1 januari 2021 wordt dat een stuk duurder. Zo zijn er nog tal van wijzigingen, die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet. We schreven al over de valkuilen voor zzp’ers, hieronder schrijven we wat er voor zzp’ers verandert vanaf 1 januari 2021.

Huurverlaging aanvragen

Ben jij zzp’er, woon je in een sociale huurwoning en daalde je inkomen door de coronacrisis? Dan kun je je woningcorporatie volgend jaar 1 keer om huurverlaging vragen. Om dit te ontvangen, moet je wel aantonen dat je inkomen in de 6 maanden voor je aanvraag gedaald is tot een inkomensgrens van maximaal:

– 23.225 euro per jaar voor eenpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd.

– 23.175 euro per jaar voor eenpersoonshuishoudens met een AOW-gerechtigde leeftijd.

– 31.550 euro per jaar voor meerpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd.

– 31.475 euro per jaar voor meerpersoonshuishoudens met een AOW-gerechtigde leeftijd.

Daarnaast is de woningcorporatie  wettelijk verplicht huurders een huurverlaging te geven als de huurprijs hoger is dan de aftoppingsgrens. Deze grens is 663,40 euro voor huishoudens van 3 of meer personen en 619,01 euro voor een- en tweepersoonshuishoudens. Betaal je meer? Dan wordt de huur teruggebracht tot dat bedrag. De huurverlaging geldt tot aan een nieuwe indexering. Verhuurders krijgen ter compensatie voor de huurverlaging een korting op de verhuurdersheffing. De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.

veranderingen voor zzp

Zelfstandigenaftrek

Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als de Belastingdienst je als ondernemer ziet en je minstens 1.225 uur per jaar in je bedrijf stopt. Sinds 2020 verlaagt het kabinet de aftrek ieder jaar. De laatste verlaging staat gepland voor 2036, dan zal de zelfstandigenaftrek 3.240 euro zijn. De zelfstandigenaftrek voor 2021 is 6.670 euro. Dat is 360 euro lager dan de 7.030 euro in 2020. Onderaan de streep gaan de meeste zzp’ers er niets tot nauwelijks iets op achteruit: de arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting stijgen komend jaar om de lagere zelfstandigenaftrek te compenseren.

Akkoord aanbieden om je schulden te herstructureren

Als je bedrijf in financiële problemen zit, kun je je schuldeisers vanaf 1 januari 2021 een akkoord aanbieden om de schulden van je bedrijf te herstructureren. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is er om faillissementen te voorkomen. Als de rechter het akkoord goedkeurt, moeten schuldeisers zich eraan houden, ook als ze het er niet mee eens zijn. Het kan dus zijn dat schuldeisers tegen hun wil genoegen moeten nemen met een gedeeltelijke afboeking of kwijtschelding van de schulden.

veranderingen voor zzp'ers

Een bedrijfspand kopen wordt duurder

Voor bedrijfspanden en tweede woningen gaat de overdrachtsbelasting omhoog, van 6% naar 8%. Koop je bijvoorbeeld een bedrijfspand of een pand om te beleggen? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 meer belasting. Starters op de woningmarkt tussen de 18 en 35 jaar betalen vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting als ze een bestaande koopwoning kopen of krijgen. Tot nu toe betaalden alle particulieren 2% van het aankoopbedrag als overdrachtsbelasting. In 2021 geldt dat percentage dus alleen voor niet-starters en starters boven de 35.

zzp werken

Verplichte vermelding BIG-nummer in gezondheidszorg

Het BIG-register is een online en openbaar register voor beroepen in de individuele gezondheidszorg. Een BIG-registratie geeft aan wat je als zorgverlener mag doen, zoals bepaalde chirurgische handelingen verrichten of injecties geven. Vanaf 1 januari 2021 moeten zzp’ers in de zorg hun BIG nummer actief bekendmaken, zodat patiënten makkelijker kunnen controleren of zij in het BIG-register staan. Als zorgprofessional ben je zelf verantwoordelijk voor de vindbaarheid van je BIG-nummer. Zet het nummer daarom op alle plekken waar je beroepsmatig je naam en beroep bekend gemaakt, zoals je website of die van je opdrachtgever, emailberichten en facturen.

Belastingontwijking en –ontduiking

Ben jij als accountant, notaris, belastingadviseur, advocaat of financieel adviseur betrokken bij een fiscale constructie waarbij inwoners van verschillende landen betrokken zijn en die gebruikt kan worden voor belastingontwijking?
Dan moet je deze grensoverschrijdende constructie vanaf 1 januari 2021 binnen 30 dagen aan de Belastingdienst melden. Het gaat om constructies die bijvoorbeeld voordeel opleveren voor de vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, loonbelasting, dividendbelasting, erfbelasting en schenkbelasting. Meld je de constructie niet? Dan heb je kans op een boete.

De meldplicht gaat in met terugwerkende kracht. Dit betekent dat je constructies waarbij je betrokken bent geweest:

  • vanaf 25 juni 2018 tot 1 juli 2020 meldt tussen 1 januari 2021 en 28 februari 2021;
  • vanaf 1 juli 2020 tot 1 januari 2021 meldt tussen 1 januari 2021 en 31 januari 2021.
wat verandert voor zzp

Verplichte registratie voor dronevliegers

Ondernemers die werken met drones moeten zich vanaf 31 december 2020 houden aan nieuwe Europese wetgeving hieromtrent. Alle dronevliegers, ook particuliere, moeten zich registreren en een online kennistest afleggen. Met de invoering van de nieuwe regels verdwijnt het verschil tussen recreatief en professioneel drone vliegen. Hier komt een systeem met 3 klassen voor in de plaats: open, gecertificeerd en specifiek.

In welke klasse je valt, hangt af van het gewicht van de drone, de vlieglocatie en het risico dat het vliegen met zich meebrengt. Voor de laatste 2 klassen zijn aanvullende certificaten en vergunningen nodig.

De registraties worden geregeld door het RDW en zij geven ook de exploitatie nummers uit. Vanaf de invoering zal dit nummer zichtbaar moeten zijn op de drone. De online kennistest wordt door vliegscholen afgenomen. Als je hiervoor slaagt, ontvang je een EU-drone bewijs. Bovenstaande geldt niet voor speelgoed drones die minder dan 250 gram wegen en geen camera hebben. Exploiteer je de drone, maar vlieg je er zelf niet mee? Dan heb je alleen een exploitatienummer nodig.

Previous «
Next »