• Homepage
 • >
 • Auto
 • >
 • Zakelijk elektrisch rijden: een aantrekkelijke optie, maar met nadelen

Zakelijk elektrisch rijden: een aantrekkelijke optie, maar met nadelen

 • Flex
 • Comments Off
elektrisch rijden 2023

De Nederlandse overheid stimuleert de overstap naar elektrisch rijden, ook voor zakelijke rijders. In 2023 en 2024 zijn er een aantal subsidies en voordelen beschikbaar voor ondernemers die een elektrische auto leasen of kopen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van zakelijk elektrisch rijden in 2023, maar kijken we ook naar volgend jaar.

Subsidies en voordelen

De overheid biedt een aantal subsidies en voordelen voor ondernemers die een elektrische auto leasen of kopen. In 2023 en 2024 zijn de volgende subsidies en voordelen beschikbaar:

 • Bijtelling: In 2023 en 2024 betaal je voor een elektrische auto met een cataloguswaarde tot €30.000 een bijtelling van 16%. Voor een elektrische auto met een cataloguswaarde boven €30.000 betaal je een bijtelling van 22%. Dit is gunstiger dan de bijtelling voor een auto met een verbrandingsmotor, die 22% is over de hele waarde van de auto.
 • Wegenbelasting: Tot en met 2024 zijn elektrische auto’s vrijgesteld van wegenbelasting. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen voor het gebruik van je elektrische auto op de weg.
 • Vaste laadkosten: De overheid heeft afspraken gemaakt met de netbeheerders om de vaste laadkosten voor elektrische auto’s te verlagen. Deze laadkosten zijn de kosten die je betaalt voor het aansluiten van je laadstation op het elektriciteitsnet.
 • Laadinfrastructuur: De overheid investeert in de uitbreiding van de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Dit betekent dat er steeds meer laadpalen beschikbaar zijn, waardoor het makkelijker wordt om een elektrische auto te laden.

Kosten

De aanschafkosten van een elektrische auto zijn hoger dan die van een auto met een verbrandingsmotor. Dit komt doordat de batterijen, die de auto aandrijven, nog steeds relatief duur zijn. De kosten voor het laden van een elektrische auto zijn over het algemeen lager dan die voor het tanken van een auto met een verbrandingsmotor.

Nadelen van het rijden van een elektrische auto voor ondernemers

Actieradius

De actieradius van een elektrische auto is over het algemeen kleiner dan die van een auto met een verbrandingsmotor. Dit betekent dat je vaker moet laden, wat tijd en moeite kost. Het laden van een elektrische auto duurt langer dan het tanken van een auto met een verbrandingsmotor. Dit kan een probleem zijn als je snel weer op weg moet.

Vergelijking van het rijden van een elektrische auto in 2023 en 2024

In 2023 en 2024 zijn de voor- en nadelen van zakelijk elektrisch rijden vergelijkbaar. De belangrijkste verschillen zijn de volgende:

 • Bijtelling: In 2023 geldt een bijtellingspercentage van 16% voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot €35.000. In 2024 geldt dit percentage voor auto’s met een cataloguswaarde tot €30.000.
 • Laadinfrastructuur: De laadinfrastructuur voor elektrische auto’s wordt in 2024 verder uitgebreid.

Conclusie

Zakelijk elektrisch rijden is in 2023 en 2024 een aantrekkelijke optie voor ondernemers. De overheid biedt een aantal subsidies en voordelen voor ondernemers die een elektrische auto leasen of kopen. De belangrijkste nadelen van elektrisch rijden zijn de hogere aanschafkosten en de kleinere actieradius.

Aanbevelingen voor ondernemers m.b.t. elektrisch rijden

Ondernemers die overwegen om over te stappen op elektrisch rijden, kunnen de volgende aanbevelingen overwegen:

 • Bereken de kosten: Voordat je een elektrische auto aanschaft of least, is het belangrijk om de totale kosten te berekenen. Houd rekening met de aanschafkosten, de laadkosten en de eventuele subsidies en voordelen.
 • Kies de juiste auto: Kies een elektrische auto die past bij je gebruik. Let op de actieradius en de laadsnelheid. Als je veel onderweg bent, is het belangrijk om een auto te kiezen met een lange actieradius.
 • Investeer in laadinfrastructuur: Als je veel onderweg bent, is het belangrijk om te investeren in laadinfrastructuur. Dit kan een eigen laadpaal zijn, maar ook een abonnement op een laadpas.
 • Wees geduldig: De laadtijd van een elektrische auto is langer dan het tanken van een auto met een verbrandingsmotor. Wees geduldig als je moet laden.
 • Plan je ritten: Plan je ritten zodat je rekening houdt met de actieradius van je elektrische auto.
 • Maak gebruik van de subsidies en voordelen: De overheid biedt een aantal subsidies en voordelen voor ondernemers die een elektrische auto aanschaffen of leasen. Maak hier gebruik van.
 • Laat je informeren: Er zijn veel bronnen die je kunnen informeren over elektrisch rijden. Laat je informeren door een deskundige of door een testrit te maken.
 • Wees voorbereid op de toekomst: De wereld gaat steeds meer over op elektrisch rijden. Wees voorbereid op de toekomst en stap over op een elektrische auto.
 • Denk aan het milieu: Elektrische auto’s zijn milieuvriendelijker dan auto’s met een verbrandingsmotor.
 • Doe het voor jezelf: Een elektrische auto is een fijne auto om in te rijden. Geniet van het comfort en de stilte van een elektrische auto.

Extra aanbevelingen:

Kijk naar de leaseprijzen

Leasen is een populaire optie voor ondernemers die een elektrische auto willen rijden. De leaseprijzen voor elektrische auto’s zijn in de afgelopen jaren flink gedaald.

Overweeg een tweedehands elektrische auto

Een tweedehands elektrische auto is een goede optie voor ondernemers met een kleiner budget. Er zijn steeds meer tweedehands elektrische auto’s op de markt. De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden gaan snel. Houd de ontwikkelingen in de gaten en kijk of er nieuwe mogelijkheden zijn voor jou en jouw werknemers!

Previous «
Next »