5 Tips voor duurzaamheid bij bedrijven

  • Flex
  • Comments Off
duurzaamheid bij bedrijven

Duurzaamheid wordt voor bedrijven steeds belangrijker. Er komt niet alleen vanuit de bevolking meer vraag naar duurzame oplossingen, ook werknemers vinden vaak dat het bedrijf actief moet deelnemen aan een duurzame samenleving. En dat wordt inmiddels al in veel bedrijfstakken doorgevoerd. Maar hoe kun je als bedrijf nu duurzamer gaan ondernemen? En op welke aspecten binnen het bedrijf dien je dan te letten?

1. Groene energie blijft grootste aspect

Ondanks dat veel bedrijven al op groene energie zijn overgestapt, loopt een deel nog steeds achter. Bij groene energie wordt elektriciteit opgewekt door middel van duurzame methodes. Dus geen fossiele brandstoffen, maar bijvoorbeeld wind-, water- en zonne-energie. De meeste energieaanbieders in Nederland bieden al een pakket aan waarbij je voortaan groene energie afneemt. Dit houdt niet in dat de stroom die binnenkomt plotseling helemaal groen is. Als bedrijf participeer je hierbij om de hoeveelheid stroom die in heel Nederland wordt gebruikt iets groener te maken.

2. Recyclen van papier

Al sinds de tijd dat we met zijn allen e-mails stuurden met ‘houd rekening met het milieu bij het printen van deze e-mail’ wordt er hard gekeken naar duurzame oplossingen. Het gebruik van computers heeft al geholpen om het papierverbruik terug te dringen. Maar veel bedrijven gooien nog steeds een deel van het papier en karton bij het normale afval. Dit is niet erg milieuvriendelijk. Het gebruik van speciale papiercontainers – welke ook geschikt zijn voor karton – is daarom aan te raden. Het lijkt een kleine stap, maar uiteindelijk leidt ook dit tot een sterkere duurzaamheid binnen het bedrijf.

3. Zorgvuldig met elektriciteit omgaan

Overstappen naar groene energie is niet de enige manier om duurzaam met stroom om te gaan. Het is daarbij aan te raden om, nadat het bedrijf dicht is, zo veel mogelijk elektronische apparaten uit te schakelen. Dit kan door middel van timers, maar ook het gebruik van dimmers om het licht minder fel te laten schijnen is aan te raden. Uiteindelijk gaat het hier ook om de kleine stappen, maar blijft het een effectieve manier om te zorgen dat er minder stroom wordt verbruikt.

4. Probeer medewerkers op de fiets of met het OV te laten komen

Zelfs buiten de werkplek zijn er manieren om de duurzaamheid van het bedrijf te verbeteren. Uitlaatgassen van auto’s zijn nog steeds een groot probleem voor het milieu. Daarbij leiden deze tot files waardoor medewerkers later op het werk verschijnen. Beloon medewerkers daarom wanneer zij ervoor kiezen om met de fiets te komen, in plaats van de auto. Of laat hen een aantal dagen per week met het openbaar vervoer komen. Geef eventueel aan dat zij tijdens de rustige uren van de dag met het openbaar vervoer mogen komen, zodat zij niet iedere dag in de trein of bus hoeven te staan. Dit leidt tot meer waardering bij het personeel.

5. Ga zo ver als de koffiehoek

Het is ook belangrijk om te kijken waar het grootste deel van het afval binnen het bedrijf vandaan komt. Een van de meest onderschatte aspecten is het gebruik van koffiebekers. Jaarlijks gebruiken we in Nederland honderden miljoenen koffiebekers. En ook daar kunnen bedrijven duurzamer mee omgaan. Deze koffiebekers zijn van plastic of karton gemaakt. Plastic koffiebekers zorgen voor veel afval en zijn ook slecht voor het milieu. Kartonnen koffiebekers zijn al wat duurzamer, vooral wanneer deze van gerecycled karton of met karton met een FSC-kenmerk worden geproduceerd. 

Previous «
Next »