Kantoor aan huis

  • Rogier
  • Comments Off
Werkruimte in uw woning

Een kantoor aan huis lijkt ideaal. Een werkruimte in uw woning biedt u vooral heel veel vrijheid. En toch kleven er ook nadelen aan een kantoor aan huis, terwijl de fiscale voordelen nogal wat voorwaarden kennen. 

Voor- en nadelen van een werkruimte in uw woning

 Thuiswerken is heerlijk natuurlijk, de mate van vrijheid en het bepalen van uw eigen tijden vooral. Bovendien is er geen reistijd en hoef je niet extern te huren en bespaar je dus kosten. En tussen de middag eet je heerlijk een boterhammetje met de kinderen die dan uit school komen. Het is echter niet alleen goud wat er blinkt, want er zitten ook nadelen aan een werkruimte in uw eigen woning. Zo is discipline noodzakelijk voor wie thuis werkt en de scheidslijn tussen werk en privé is zo goed als helemaal weg. Een kleiner netwerk en de factor eenzaamheid worden verder nogal eens als nadelen genoemd. 

Aparte ingang 

Dan nog de fiscale zaken. Uw kantoor aan huis is niet meer zo gemakkelijk als aftrekpost op te geven als vroeger het geval was. Slechts als de werkruimte in uw eigen woning afsplitsbaar is en dus apart te verhuren is, is dit nog wel mogelijk. De ruimte zal dus over een aparte ingang moeten beschikken net als over eigen sanitair. Heeft u dit en verdient u ten minste dertig procent van het inkomen in deze werkruimte, dan kan de ruimte waarin u werkt als aftrekpost opgevoerd worden. Dan mag u dus energiekosten, een deel van de huur en verzekeringskosten opvoeren, net als onder meer de kosten van laminaat en de aanschaf van een mooi bureau. 

Investeringsaftrek 

Indien u een aankoop voor uw eigen kantoor doet die duurder is dan 450 euro en gaat het langer dan een jaar mee, zou u bovendien een beroep op de investeringsaftrek kunnen doen, iets dat maximaal 25 procent belastingaftrek op kan leveren. Ook de regels om energie of een deel van de hypotheek als kosten op te voeren, zijn aan strenge regels gebonden (afsplitsbare ruimte). Gelukkig kunt u als de werkruimte niet aftrekbaar is nog wel een aantal aftrekposten creëren. 

Rechtsvorm 

Ook de gekozen rechtsvorm is belangrijk als u thuis gaat werken. Heeft u een eenmanszaak, dan moet inkomstenbelasting over de winst voldaan worden en betaalt u elk kwartaal de omzetbelasting. Voldoet u aan het urencriterium van 1225 uur per jaar, dan kunt u de belastingdruk verlagen met een aantal aftrekposten. Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan zou u eventueel de btw nog terug kunnen krijgen.

Previous «
Next »