Kun je zonder geld een eigen bedrijf beginnen?

  • Rogier
  • Comments Off
Kun je zonder geld een eigen bedrijf beginnen

Vaak zijn beginnende ondernemers in de veronderstelling dat je veel eigen vermogen moet hebben om een eigen bedrijf te kunnen beginnen. Dit is echter vaak helemaal niet het geval. Uiteraard ligt het wel aan het type bedrijf dat je wil beginnen, maar het is in veel gevallen helemaal niet noodzakelijk om een dikke bankrekening te hebben. In dit artikel focussen we op hoe je met weinig financiële middelen toch een eigen bedrijf kunt beginnen.

Vaak komt het starten van een bedrijf voort uit een passie, hobby of opgedane kennis en ervaring. Vaak is daardoor de benodigde apparatuur of gereedschap al in het bezit, waardoor er met minimale middelen het bedrijf gestart kan worden. De kennis kan dan vaak voldoende zijn om klanten te kunnen helpen. Denk hierbij aan het starten van een bedrijf in tuinonderhoud, klussen in en om het huis, bouwkundige werkzaamheden, administratieve ondersteuning voor bedrijven of advieswerk.

een eigen bedrijf beginnen

Wat kost het inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Een inschrijving bij de KVK kost € 51,30. Deze kosten kun je bij de aangifte inkomstenbelasting aftrekken. Soms vragen leveranciers of instanties om een gewaarmerkt uittreksel van KVK: het paspoort van je onderneming. Organisaties kunnen de informatie van het handelsregister ook digitaal inzien. Een papieren uittreksel is vaak niet meer nodig. Attendeer jouw zakenrelaties of instanties daarop, dat scheelt je geld.

Het kiezen van de juiste rechtsvorm

Iedereen die een bedrijf gaat beginnen, moet een rechtsvorm kiezen. Dit bepaalt onder andere de aansprakelijkheid en je fiscale verplichtingen. De eenmanszaak en vennootschap onder firma (vof) zijn rechtsvormen die je gemakkelijk zelf kunt starten zonder tussenkomst van een notaris. Je moet wel de hierboven genoemde inschrijfkosten van € 51,30 bij de KVK betalen.
Voor de besloten vennootschap (bv) moet je naar de notaris. De kosten hiervoor verschillen per notariskantoor en zijn afhankelijk van je wensen. Houd rekening met een bedrag tussen de € 300,- en € 1.000,-.

hoe een ondernemingsplan te maken

Maak een ondernemingsplan, ook al heb je geen startkapitaal nodig!

Bij het opstarten van je eigen bedrijf is het aan te raden een ondernemingsplan te schrijven. Daarmee bereid je stap voor stap het ondernemerschap voor. Onderdeel van het ondernemingsplan is een investeringsbegroting: een overzicht van wat je minimaal aan financiële middelen nodig hebt om te starten. Hoef jij niets aan te schaffen voor de start, dan kan het bedrag dat jij nodig hebt 0 zijn. Vaak denken mensen dat hier altijd iets moet worden ingevuld, maar dat is dus niet zo.

Je doet er wel goed aan om een prognose te maken voor meerdere jaren. Je kunt starten zonder geld, maar hebt misschien na een tijdje toch geld nodig om te groeien of om spullen te vervangen bijvoorbeeld. 

Met wat extra inzet en creativiteit is veel mogelijk,  zonder geld uit te moeten geven. Denk aan gratis reclame, een werkplek aan huis of zelf je administratie doen. Gebruik je netwerk en mensen in je omgeving. Jij doet iets voor die ene zzp’er en hij doet wat voor jou terug. Netwerken is een belangrijke ondernemersvaardigheid. Mensen durven aanspreken komt bij netwerken goed van pas. Het kan je klanten opleveren en misschien ook samenwerkingen. Bijkomend voordeel: van anderen kun je veel leren.

Wat te doen als je toch geld nodig hebt, maar dit niet hebt?

Als je wel geld nodig hebt om een bedrijf te starten, maar dit niet hebt is de meest voor de hand liggende manier om naar een bank te gaan. Maar banken verwachten dat je zelf ook risico neemt door te investeren. Als je geen geld hebt, valt deze optie eigenlijk al af. Als je wel geld nodig hebt voor je bedrijfsplannen kun je werken en daarnaast sparen. Dat kan betekenen dat je privé een tijdje minder kunt uitgeven. Je kunt ook klein beginnen en dan werken aan de groei van je bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door je bedrijf parttime te beginnen naast een baan in loondienst.

geld lenen als ondernemer

Je kunt er ook voor kiezen via een crowdfundingplatform je startkapitaal bij elkaar te zien te krijgen. Je vertelt wat je plannen zijn en vraagt mensen om daar geld in te steken. Ook kun je kijken of je aanspraak kunt maken op overheidsgeld voor investeringen in startups. Een startup is een bedrijf met een vernieuwend idee en een product dat met een nieuwe technologie is gemaakt.

Een andere optie is bij Sociale Banken Nederland te informeren. Dit is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en 23 kredietbanken in Nederland. Deze bank is er onder andere voor mensen die geld willen lenen voor hun onderneming, maar daarvoor niet terecht kunnen bij een traditionele bank.

Previous «
Next »