• Homepage
  • >
  • Auto
  • >
  • Wat is het verschil tussen een WA, Beperkt Casco en Allrisk autoverzekering?

Wat is het verschil tussen een WA, Beperkt Casco en Allrisk autoverzekering?

  • Flex
  • Comments Off
lease auto

Iedere Europese burger die in het bezit is van een auto of ander motorvoertuig moet verplicht een autoverzekering afsluiten. Dit is in Europa afgesproken om slachtoffers van verkeersongelukken zo optimaal mogelijk te kunnen beschermen. Omdat een bestuurder verplicht is om een verzekering af te sluiten, zal een verkeersslachtoffer altijd aanspraak kunnen maken op vergoeding van de geleden schade die hij of zij heeft opgelopen. Daarnaast kun je je als autobezitter nog beter verzekeren met een beperkt cascoverzekering en een volledig casco, in de volksmond ‘All Risk’ genoemd.

De WA-dekking

De Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) is de verplichte autoverzekering die iedereen die in het bezit is van een auto moet afsluiten. Veroorzaak jij schade, dan heeft het slachtoffer altijd de garantie dat jouw verzekeraar de geleden schade uitbetaald. Dit kan materiële schade zijn, maar ook fysieke en geestelijke schade. Deze WA-dekking geldt ook als je in een ander Europees land schade veroorzaakt. Het slachtoffer is hierdoor beschermd en je zal niet zelf financieel verantwoordelijk gesteld worden, mits je bepaalde door de verzekeraar gestelde voorwaarden overtreedt. Heb je zelf ook schade opgelopen, dan zal dit niet door je WA verzekering gedekt worden. In dit geval kun je jezelf bijverzekeren.

Beperkt Cascodekking

Wil je een aanvulling op de basis WA autoverzekering? Dan kan er een beperkt cascoverzekering afgesloten worden. Hierin zit de WA-dekking opgenomen, maar je bent ook verzekerd voor schade aan andere auto’s/personen, voor zover deze niet is veroorzaakt door een bestuurder in jouw auto waar je geen toestemming voor hebt gegeven. Wat is wel verzekerd? Denk hierbij aan een dekking tegen inbraak en diefstal, een gebroken ruit door storm, brand, of een botsing met loslopend wild. De beperkt cascodekking is in principe dus een dekking van schade aan een ander voertuig en door oorzaken waar jij geen invloed op hebt. Een uitzondering hierop is de dekking voor vandalisme. Hiervoor moet je een All Risk verzekering voor hebben afgesloten.

Volledige Cascodekking (All Risk)

De beperkt cascodekking is al een behoorlijke dekkingsuitbreiding ten opzichte van de WA-dekking. Tussen de beperkt casco en volledig casco zit dan ook niet zo heel veel verschil, maar wel een zeer essentieel verschil. Bij een auto-ongeluk waarbij je schuldig bent en schade aan je auto hebt, krijg je onder een All Risk autoverzekering deze schade ook uitbetaald. Ook vandalisme aan je eigen auto valt onder de All Risk dekking. Voor schade aan inzittenden sluit je een aanvullende inzittendenverzekering af.

Een eerlijker alternatief voor Bonus-Malus

Een kenmerk bij de premie voor een autoverzekering was de bonus-maluskorting, oftewel de no-claimbeschermer. Hierbij werd de zogenaamde bonus-malusladder gehanteerd. Elk jaar dat je geen schade claimde, steeg je een trede en kreeg je een bepaalde korting op de premie voor je autoverzekering. Echter, is de bonusmalus korting voor veel autoverzekeraars verleden tijd en wordt er een eerlijker alternatief voor de Bonus-Malus gehanteerd. Er wordt nog steeds rekening gehouden met het aantal schadevrije jaren, maar de formule erachter is aangepast. Het is nu voor de verzekerde een stuk transparanter en makkelijker om uit te rekenen wat men volgend jaar gaat betalen.

Previous «
Next »