Wel of niet een BV als rechtsvorm kiezen?

  • Rogier
  • Comments Off
waarom een BV als rechtsvorm kiezen

De meeste mensen die een bedrijf beginnen, beginnen dat als eenmanszaak of VOF. Deze ondernemingsvormen zijn namelijk het makkelijkste voor een klein bedrijf. Groei je echter en krijg je te maken met meer verantwoordelijkheden zoals personeel of een grote voorraad, dan kan het handig zijn om een BV (Besloten Vennootschap) te worden. Voor veel mensen is echter nog onduidelijk wat daar de voor- en nadelen van zijn. Hieronder zetten we die daarom voor je op een rijtje.

Dit zijn de voordelen van een BV

Natuurlijk zijn er een aantal voordelen die een besloten vennootschap met zich meebrengt, die je niet zo snel bij andere rechtsvormen zal vinden. Zo heb je bij een BV het voordeel dat je niet aansprakelijk bent voor de eventuele schulden die je bedrijf maakt. Deze schulden hoef je zelf niet te vergoeden en hierdoor blijft je privévermogen ten alle tijden beschermd en onaangetast.

Taakverdeling en een lager belastingtarief

Daarnaast kun je er in een BV ervoor kiezen om de taken van je bedrijf te verdelen onder meerdere personen. Op deze manier kan je verschillende mensen aanwijzen om de taken van de bestuurder, aandeelhouder en oprichter op zich te nemen, zodat je dit niet allemaal alleen hoeft te doen. Als je BV succesvol uitpakt en je een hoge omzet begint te draaien, zal je gaandeweg een steeds lager belastingtarief betalen, wat ook wel bekend staat als de Vennootschapsbelasting.

Wel of niet een BV als rechtsvorm kiezen

Dit zijn de nadelen van een BV

Het beginnen van een BV gaat gepaard met een hoop kosten en administratie.  Zo is het verplicht om elk jaar een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren, waarop al je omzet en kosten staan weergegeven. Ondanks dat het makkelijk is om aandelen van je BV over te dragen aan een andere aandeelhouder, is het wel altijd nodig om langs een notaris te gaan. Naast het feit dat je notaris hier dus wel apart voor moet betalen, kost dit ook nog eens behoorlijk wat tijd. 

Een oprichtingsakte laten opstellen is prijzig

Ondanks dat je voor een BV oprichten geen verplicht startkapitaal meer nodig hebt, heb je wel nog steeds de kosten van het opstellen van een oprichtingsakte door een notaris. Doordat een oprichtingsakte noodzakelijk is voor het beginnen van je BV, zijn deze kosten dus noodzakelijk en deze kunnen al gauw boven de €1.000,- oplopen.

een BV als rechtsvorm kiezen

Het oprichten van een BV brengt voor- en nadelen met zich mee. Of het voor jou interessant is om een BV te starten is afhankelijk van veel factoren. Een goede notaris of bedrijfsadviseur kan je adviseren over het oprichten van een BV en de voor- en nadelen die erbij komen kijken.

Previous «
Next »